Το Μοναστηράκι είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό του Δήμου Άργους Μυκηναίων.
Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Εύβοια, ανάμεσα σε δύο χαμηλούς λόφους, το Μοναστηράκι προσφέρει πανοραμική θέα της Αργολικής πεδιάδας. Το χωριό βρίσκεται δίπλα σε δύο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, των Μυκηνών και του Αρχαίου Ηραίου.
Κατά την αρχαιότητα, το Μοναστηράκι φαίνεται να υπήρξε ιδαιαίτερα σημαντικό για τις γειτονικές του πόλεις, όπως καταδεικνύεται από ένα αρχαίο λατομείο. Από εκεί οι Μυκηναίοι εξόρυσσαν πέτρωμα για την ανέγερση των ταφικών μνημείων τους.
Σήμερα, το Μοναστηράκι είναι κατά κύριο λόγο αγροτικό χωριό, και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, όπως τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια καθώς και με την καλλιέργεια της ελιάς.
Η πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται και η εκκλησία του πολυούχου του, Αγίου Νικολάου, αποτελεί σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων.
Το παλιό δημοτικό σχολείο και η αυλή έχουν ακακαινιστεί πρόσφατα από τον Σύλλογο "Αστερίων" και έχουν μετατραπεί σε κύτταρο πολιτισμού για το χωριό.
Το Μοναστηράκι, με την αμφιθεατρική του θέα στον αργολικό κάμπο, τα εκατοντάδες ελαιόδεντρα που το περιβάλλουν, τα μονοπάτια και τους φιλόξενους κατοίκους του, σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Categories:

Leave a Reply